Proč se to empatikům - lidem, kteří se stali obětí psychických manipulátorů - nedaří? Bránit se účinně proti tomu, aby s nimi někdo zacházel jako s loutkou? Proč se jim nedaří předcházet toxickým vztahům a opakují stejné chyby? Nebo proč,, když začnou měnit svou osobnost, nemají vytrvalost a vzdávají svůj boj?

Zbavte se nejistoty

Jedním z častých stavů, v nichž se empatik - oběť vztahové manipulace nachází, bývá zmatek v hlavě. Znáte to také? Nejste si jisti, jak se věci doopravdy věci mají? Jestli třeba to, co zažíváte, není celé vaše vina? Co mám vlastně dělat, abych se tak necítíl?

Pokud ano, chci vás ujistit, že je to normální. Měla jsem to stejně. A právě to je jedna z hlavních příčin, proč se nám nedaří nad “tím” vítězit. Dobře si na to období pamatuju.

Z tohoto důvodu jsme Základní kurz sebeobrany v rámci LITE verze Školy umění kontramanipulace s manželem sestavili tak, aby vám především utřídil myšlenky, poskytl dobrou orientaci v problému a pomohl odstranit pochybnosti


Nahlédněte do zrcadla - není to vaše vina, ale ...

Dalším důvodem, proč se znovu vracíme do toho labyrintu, je to, že nevědomky mluvíme a chováme se tak, že to manipulátorovi hraje do karet. 

Empatici - oběti manipulace ve vztazích - obvykle za svou situaci nemohou, dostali se do ní vlivem nepříznivých okolností. Máte to asi taky tak. Pravda ale je, že je pouze ve vaší moci něco změnit. Aby se vám to povedlo, potřebujete se něco o sobě dozvědět. Něco, co vám pomůže poznat, jakým způsobem možná nevědomky přispíváte k tomu, že musíte řešit problém s psychickou manipulací.

Bojovala jsem s tím většinu svého života, ale dá se nad tím vyhrát. Do třetí lekce Základního kurzu jsme s Pavlem vložili obrazné zrcadlo - test Jak snadnou kořistí jsem pro vztahové manipulátory. 

Podívejte se na ukázku z této 3. lekce:

Uveďte kontramanipulaci do života 

I když kompletní sada nástrojů kontramanipulace je součástí až plné verze Školy umění kontramanipulace, už v Základním kurzu vám s manželem poskytujeme mnoho nástrojů a návodů, jak postupovat, abyste se jako empatik dokázal/a účinně bránit proti aktivitám svého manipulátora. Mnoha našim studentům už tyto základní informace pomohly, aby se z labyrintu vztahové manipulace osvobodili. 

Součástí je ochutnávka plné verze Školy umění kontramanipulace

Nadstavbou nad Základním kurzem je plná verze Školy umění kontramanipulace (Škola UK).

V této LITE verzi je Škola UK viditelná v náhledu ve formě osnovy, kterou si budete moct rozklikávat a seznámit se s obsahem všech lekcí. A nejen to. Zpřístupnili jsme vám mnoho ukázek z jednotlivých lekcí a celkem 10 nezkrácených lekcí Školy.


Individuální pomoc a podpora

Protože žádný online kurz nemůže obsáhnout všechny okolnosti a individuální potřeby jednotlivých studentů, budete mít jako každý student možnosto opakovaně s námi konzultovat svou situaci. První hodinou telefonickou konzultaci vám po zakoupení kurzu věnujeme zdarma.


Seznamte se s tím, jak tuto naši pomoc a dlouhodobou podporu ocenili studenti, kteří už jsou zapsaní.


Co nám napsal naši studenti

Děkujeme za Vaše upřímná slova





Respektujeme právo našich studentů na zachování anonymity.

Pokud z nějakých důvodů nemůžete využít k zápisu platební kartu, klikněte prosím sem.

Studijní osnova Základního kurzu sebeobrany proti vztahové manipulaci:

Úvodní videoprezentace Školy UK (LITE verze)

Přivítání v bohaté ochutnávce Školy umění kontramanipulace - v její LITE verzi. Úvodní videoprezentace odpovídá na 2 hlavní otázky: Co je Škola umění kontramanipulace? a Z jakých zdrojů jsme při jejím vytváření vycházeli?

Video-Book 3 mocné zbraně vztahových manipulátorů 

Seznamí vás se 3 hlavními strategiemi, které vztahoví predátoři používají, aby postupně ovládli váš život. A pomůže vám získat motivaci a sílu k sebeobraně, ke slušné ale účinné kontramanipulaci.

1. První pomoc pro každého, kdo je ohrožen vztahovou manipulací

V úvodní lekci Základního kurzu vás chceme ujistit, že pokud jste se stali obětí systematické manipulace ve vztazích, existuje pro vás východisko.

2. Čím se živí vztahový predátor

Druhá lekce je o tom, že všichni potřebujeme jíst a pít, ale manipulátor pro svůj život potřebuje ještě jednu věc navíc. Můžete této znalosti využít a v praxi vhodným způsobem uplatnit základním protiopatření vůči psychické manipulaci.

3. Jeden pohled, který může hodně změnit

Třetí lekce vám umožní obrazný pohled do zrcadla, který se může stát další účinnou sebeobranou proti vztahové manipulaci. Součástí lekce je i osobní dopis, který jsme Vám napsali a na který navazuje ve videu avizovaný osobnostní test.

4. Je manipulace je neškodná?

Čtvrtá lekce upozorňuje na to, jaké somatické a psychické následky zanechává na svých obětech systematická manipulace nějak blízké osoby a proč ji nejde podceňovat.

5. Manipulujeme skutečně všichni?

Pátá lekce je o tom, zda manipulujeme skutečně všichni? Je o dvou různých způsobech manipulace. Když porozumíte tomuto rozdílu, pomůžete tím sobě, ale dost možná i dalším lidem ve vašem okolí, kteří musí řešit podobný dlouhodobý problém.

6. Manipuluje vždy ten silnější?

V šesté lekci se dozvíte, proč jsou ti, kdo se dopouštějí manipulace ve vztazích, ve skutečnosti slaboši. Příčinu je třeba hledat v rodině. Ze šikanovaných, manipulovaných anebo z extrémně vyzdvihovaných dětí vyrůstají ti, kdo mají opět sklon manipulovat ...

7. Mohou si oběti si za svou situaci mohou samy?

Je ten, kdo se stal obětí manipulace ve vztahu za svou situaci zodpovědný? Anebo je celá vina na manipulátorovi? Je to složitější a v této lekci se dozvíte proč.

8. První strategie psychických manipulátorů ... Navozování pocitů viny

Osmou lekci jsme věnovali první mocné strategii psychických manipulátorů. Tyto strategie jsou tři a spojuje je jeden cíl. První z nich jsme nazvali  "Navozování pocitů viny".

9. Druhá strategie psychických manipulátorů ... Negativní informační pole

V deváté lekci se seznámíte s tím, jak někteří systematičtí manipulátoři postupují a jednají, aby pomalu odřízli svou oběť od jejích přátel a známých. Součástí lekce je e-Book ke stažení.

10. Třetí strategie psychických manipulátorů ... Hyperprojekce

Desátá lekce pojednává o nebezpečí jevu, jehož konečným důsledkem je změna osobnosti empatika. 3. strategie je útokem na samotnou identitu oběti psychické manipulace.

11. Účinná kontramanipulace a reakce manipulátora

Víte už hodně a možná tedy přišel čas se aktivně bránit. Jedenáctá lekce je úvodem do tématu účinná kontramanipulace. Co se změní, když změníte své reakce na jednání člověka, který s vámi manipuluje? Součástí lekce jsou dvě další PDF - ke stažení také přímo z tohoto e-mailu - viz níže.

12. Tři cesty z labyrintu vztahové manipulace

Poslední lekce Základního kurzu je o třech cestách, které vedou z labyrintu vztahové manipulace. Pouze jedna je ale skutečně úniková. Jsme za ni rádi. A sdílíme ji s vámi.

Pokud z nějakých důvodů nemůžete využít k zápisu platební kartu, klikněte prosím sem.